Andalucia, smeltkroes van culturen en temperamenten...

Andalucia is beroemd om haar steden: Granada, Cordoba en Sevilla. De combinatie van stijlen, Moors en Christelijk, hebben een indrukwekkende schoonheid gecreëerd. Het Alhambra van Granada is terecht wereldberoemd, evenals de Mesquita van Cordoba. Sevilla is een waar openluchtmuseum, maar behalve dat ook een bruisende stad. Overal zijn prachtige tuinen, gecombineerd met de vele fonteinen die ervoor zorgen dat je even niet weet of je je nu bevindt in Spanje of in een sprookje van duizend en één nacht.

Wanneer je je in het achterland van Andalucia begeeft, ver weg van de toeristische steden, dan word je verrast door een sfeer van vervlogen tijden. Tegen de bergen aangeplakt rijzen de vele witte dorpen op.  In vroegere tijden dienden deze dorpen als verdedigingspost tegen de vijand. De bochtige kronkelige straatjes zijn smal en geven daardoor veel schaduw. 

In de steden ontmoet je naast de bezienswaardigheden ook de typisch Spaanse gebruiken. Bezoek eens een tapas bar waar u samen met de Spanjaarden al hangend aan de toog geniet van de heerlijke kleine hapjes variërend van gamba’s in knoflook, gefrituurde inktvisringen, gestoofde paprika’s en gevulde tomaten. De siësta neemt een belangrijke plaats in voor de Spanjaard. In de zomer ontmoeten de mensen elkaar s’ avonds op straat of in een bar. Er wordt luidruchtig gediscussieerd en in een café of restaurant is het er nooit zo rustig als in Nederland. Het zuidelijke temperament is duidelijk aanwezig. Er is geen haast, geen stress, een typische uitdrukking in Spanje is ‘no passa nada’ (niks aan de hand).

Het binnenland van Andalucia is gevarieerd en weids. Voor de rustzoeker is de provincie Cadiz beslist aan te bevelen. Hier vind je de charmante dorpjes Sanlucar de Barrameda en Jerez de la Frontera. In Jerez de la Frontera zijn sherry bodega's waar je verschillende sherry’s kunt proeven.

Het grootste natuurpark van Spanje het ‘Donana park’ nodigt je uit om te voet of per jeep prachtige natuurvlakten en zeldzame vogels te bekijken.