Wat is er te doen:

  • Wandelen in een van de vele natuurparken in Istrië en Dalmatië 
  • Ook langs de kust vindt u vele wandelpaden (foto rechts)
  • Uitgebreide beschrijvingen van autotochten en wandelingen vindt u in de Sunflowergids Kroatië van Sandra Bardwell (ISBN 1-85691-313-9)
  • Zeilen langs de kust en de eilanden
  • Zomerfestival in Dubrovnik. Het festival wordt al vijftig jaar in juli en augustus gehouden en duurt 5 weken.

 

te zien:

  • De Euphrasius basiliek in Poreč. U vindt hier prachtige mozaďeken uit de Byzantijnse tijd

  • Plitvice meren in het binnenland van Kvarner; 16 meren die door middel van vele watervallen met elkaar verbonden zijn.

  • Nationale Park Kornati. Het park omvat 147 vrijwel onbewoonde eilanden voor de kust van Zadar.

  • Opatija, stad met Habsburgse villa’s en casino’s

  • Donatuskerk in Zadar, één van de mooiste voorbeelden van Byzantijnse bouwkunst in Dalmatië

  • Het Paleis van Diocletianus in Split uit de Romeinse tijd

  • De ommuurde vestingstad van Dubrovnik. De stad ontstond reeds rond de zevende eeuw en werd in 1982 opgenomen als werelderfgoed door UNESCO

  • Romeinse Amfitheater van Pula. 's Zomers worden hier concerten gegeven

te eten:

  • Truffels; in de bossen van Istrië (vooral rond Motovun) groeien veel truffels die onder andere voor pastagerechten worden gebruikt.
  • Crni rizôt; zwarte inktvisrisotto vaak geserveerd in een schelp
  • Salata od hobotnice; octopus salade
  • Verse schelp en schaaldieren; oesters, mosselen en Sint-Jakobsschelpen.
  • Pašticada; Dalmatisch rundvleesgerecht, in zuur gemarineerd en gesmoord rundvlees met gerookt spek
  • Kraški pršut; ook wel Karstham, gedroogd in de winterse noordoostenwind (bura)
  • Paški Sir; schapenkaas van het eiland Pag