KroatiŽ

Kroatie bestaat uit heel verschillende werelden. Er is de wereld van het Midden Europese platteland, waar gastvrijheid een deugd is en eerlijk eten u met liefde wordt aangeboden, vaak vergezeld van de typische muziek gespeeld op de Tamburica, een snaarinstrument met tokkelend geluid. Dan is er ook de prachtige kust en de blauwe zee als een tapijt van exclusieve makelij, omringd door duizend eilanden met elk vele schitterend diepblauwe baaien waar van zandsteen gebouwde huizen met stralend oranjerode daken u toelachen, dat is het typerende van DalmatiŽ.

IstriŽ is weer anders: het binnenland lijkt op Toscane met kleine stadjes gelegen op vriendelijke heuvels. Een grote liefde voor heerlijk eten met een natuurlijke smaak wordt gedeeld met de Italianen. Dat mag niet verbazen want IstriŽ was ooit deel van Italie totdat het lot weer eens anders besliste. De geschiedenis heeft haar sporen nagelaten in de vorm van het al genoemde eten en in steden als Opatija ziet u de invloed van de Habsburgers, die in prachtige huizen hun vakantie vierden aan het eind van de 19e eeuw. Er kwamen casino's en weelderige villaís. De grandeur is nog voelbaar. In Lovran lieten de Italianen weer een hele andere stijl villaís na. Sommigen daarvan zijn nu exclusieve hotels. Ook de Venetianen lieten hun sporen na in stadjes als Rovinj waar je slenteren kunt door smalle steegjes. In Pula staat ťťn van de grootste nog in goede staat verkerende amfitheater uit de Romeinse tijd.

Verder naar beneden ligt de Kvarner, een mooie kust met vele eilanden waarvan Krk en Cres de grootste zijn. Door de ligging van de kust achter het Velebit gebergte, een streek met bijzondere plantengroei, is het klimaat hier in het voor en najaar harder dan meer in het zuiden. Achter de Velebit ligt het prachtige natuurpark Plitvice met 16 meren die met talloze watervallen met elkaar verbonden zijn. Een echt unieke plek. 

Zuidelijker zingt DalmatiŽ je toe met haar milde klimaat en vele bezienswaardige stadjes uit de Venetiaanse tijd. Zij staan onder bescherming van Unesco als werelderfgoed. Trogir is een parel met de uitstraling van VenetiŽ maar dan veel intiemer en is een bezoek meer dan waard. Vanuit Split met haar Paleis van de Keizer Diocletianus kun je vele mooie eilanden bezoeken. Brac en Hvar zijn juweeltjes, en ook Korcula en Mljet hebben veel te bieden. Alle wegen leiden uiteindelijk naar de absolute parel van de Adriatische Zee: Dubrovnik. Een unieke Middeleeuwse stad helemaal intact binnen haar beschermende muren.

Wij waren voor u terug in KroatiŽ, dat geleden heeft onder de oorlog in de negentiger jaren van de vorige eeuw, maar dat daar versterkt, mooier en met een nieuw ťlan is uitgekomen. De jonge generatie opent haar hart voor u en zegt "Dobro Dosli", welkom  in ons land. Wij zijn er trots op en laten u graag delen in haar schoonheid.