Het gevoel van Italië: chianti, cypressen & cultuur...

 

Friuli Venezia Giulia

De regio Friuli Venezia Giulia is onbekend bij de meeste Nederlanders, terwijl zij er toch vaak doorheen rijden naar bijvoorbeeld KroatiŽ. Het ligt op de grens van drie cultuurgebieden: de Oostenrijkse, de Italiaanse en de Slavische. Juist dit feit maakt de regio zo boeiend. Men spreekt er een eigen taal, het Friulisch. Aan de kust liggen prachtige Romeinse opgravingen, bij Aquileia, in de heuvels bij de Sloveense grens groeien de mooiste druiven voor heerlijke wijnen en het hoogtepunt is de mooie stad Triest, een waar kruispunt van culturen. Laat u verrassen door dit onbekende gebied!

Romantisch Veneto & Emilia Romagna: Verona & VenetiŽ, Ferrara & Ravenna

De steden Verona en VenetiŽ zijn bij uitstek romantische steden. Heerlijk slenteren door straatjes vol geschiedenis. Romeo en Julia hadden elkaar lief in Verona. Venetie is een unieke stad met een heerlijke sfeer. Het licht dat gefilterd wordt door de vochtige lucht is uniek. Al wordt de stad door miljoenen toeristen bezocht, er zijn nog steeds straatjes waar je helemaal alleen de sfeer kunt proeven. Ferrara en Ravenna zijn prachtige steden in het vlakke land van Noord Italie. De sfeer in Ferrara met zijn vele fietsen is bijzonder. Ravenna biedt de geÔnteresseerde in kunst de prachtige mozaÔeken die je gewoon met eigen ogen gezien moet hebben om hun schoonheid op waarde te kunnen schatten. 

Ligurie: Riviera di Levante en de Cinque Terre...

Als een ketting rijgen de kleurrijke stadjes zich aaneen, gescheiden door een prachtige kust met diepe inhammen en steile kliffen. Het ene plaatsje is al mooier dan het andere. De bewoners van LiguriŽ zijn ijverig en zeer vriendelijk en trots op hun land. Wat je onmiddellijk opvalt is dat ze geen concessies doen aan het (massa) toerisme: de dorpen en steden zijn 100% Italiaans. Geen hoogbouw in nieuwerwetse stijl, maar Italiaans zonder compromis. Soms geeft dat je het gevoel terug te gaan in de tijd: alles schijnt archaÔsch. Zo is het en zo is het eeuwenlang geweest. Hier gelooft men nog in waarden van weleer en zijn zaken belangrijk zoals goed eten bereid met verse producten van land en zee en begeleid door een mooie wijn van de streek. Ook belangrijk: elkaar ontmoeten tijdens de “passegiata” de dagelijkse slentergang door de hoofdstraat om te zien en gezien te worden. De kustplaatsjes zijn betoverend mooi door de altijd van kleur veranderende zee. De plaatsjes in het binnenland zijn echter ook verrassend. Het is voor wandelaars een genoegen om de typisch Mediterrane vegetatie te bewonderen. Door de Cinque Terre zijn prachtige wandelingen uitgezet. Wandelingen zijn te combineren met tochten per boot of trein. Hier ligt nog een waar paradijs om te ontdekken, vooral in voor– en naseizoen.

Toscane, door mensenhanden geschapen land...

Het rollende landschap van Toscane is door mensenhanden gemaakt: de door cipressen omzoomde wegen, zo typerend voor Toscane bewijzen het. De zachte rondingen van de bergen zijn begroeid met wijnranken of olijfbomen. Maar er is meer. Er zijn ook besneeuwde bergen en donkere bossen: Toscane is de meest bosrijke streek van ItaliŽ. Dan zijn er natuurlijk de steden met hun culturele rijkdom, kortom Toscane is een streek die blijft verrassen. Toscane is ook een land van tradities: de palio van Siena is daar een voorbeeld van. De Toscaanse keuken is een ander voorbeeld: nog steeds zijn natuurlijke ingrediŽnten de basis! Siena en Florence zijn prachtige steden, maar als u rustig wilt genieten van de schoonheid van de rijke cultuur, dan kunt u beter de kleinere, minder bekende plaatsen kiezen om de kerken en prachtige huizen te bewonderen. Er zijn eenvoudig te veel toeristen die de platgetreden paden bewandelen om daar nog echt van te kunnen genieten.

UmbriŽ, het kleine zusje van Toscane...

UmbriŽ heeft een landschap dat veel contrasten kent. Hoge bergen en weidse vlakten wisselen elkaar af. Tegen de heuvels zijn kleine middeleeuwse stadjes gebouwd. Veel van de middeleeuwse gebouwen zijn mooi gerestaureerd waardoor ze een sprookjesachtige uitstraling hebben. Bijzonder aan te raden zijn de steden Orvieto, gelegen op een vulkanische rots met een hele mooie kathedraal, Assisi, bekend van Sint Franciscus, en de studentenstad Perugia.

Lazio: Rome en veel meer...

Rome is de eeuwige stad en de ziel van Italie. Het is een heerlijke stad met een gezellige sfeer en heel veel bezienswaardigheden die dicht bij elkaar gelegen zijn, zodat bijna alles te voet verkend kan worden. Het land rondom Rome, de provincie Lazio, is heel wat minder bekend en dat is jammer. Hier vindt u kleine plaatsjes met een eeuwenoud verleden, met bezienswaardigheden die niet onder doen voor Toscane maar waar alles minder druk en veel minder duur is. Hier valt nog wat te ontdekken: we nodigen u van harte uit dat met ons te doen…

Zuid-ItaliŽ, Campania, Napels en de Amalfikust

Het zuiden van ItaliŽ, waar Campania deel van uitmaakt, onderscheidt zich van de rest van ItaliŽ op het gebied van geschiedenis, geografie en economie en zou om die reden een heel ander land genoemd kunnen worden! Het gebied hecht veel meer waarde aan tradities dan het noorden. Toeristisch gezien is het gebied zeer interessant wanneer u houdt van het onbekende!

Campania kan het beste verkend worden vanuit Napels. Napels is een stad waar je vrolijk van wordt. Natuurlijk zijn er, zoals in elke grote havenstad, lelijke delen en plaatsen waar je beter niet kunt komen, maar de eerste indruk is er ťťn van een vrolijke chaos. Met veel getoeter baant iedereen zich een weg door het hectische verkeer. Zelf hier rijden is voor de moedigen, al wordt men zelden agressief. Maar Napels heeft ook veel mooie delen, die een rijke geschiedenis recht doen. Mooie boulevards in de riviera de Chiaia, rust op Capodimonte en mooie villa's in Posillipo. De Marina waar heel veel dure jachten liggen is een heerlijke plek. De jeugd gaat zwemmen bij de kleine strandjes tussen het centrum en Posillipo. Wat u echt niet mag missen is het archeologisch museum, zeker als u van plan bent PompeÔ, Ercolano en Paestum bezoeken.

In het noorden van de regio strekken groene vlakten zich uit en in het oosten bevindt zich de bergachtige streek Benevento. De Costiera Amalfitana in het zuiden is indrukwekkend mooi, evenals de kust van Cilento met de vele stranden. Plaatsen aan de Costiera Amalfitana als Positano, Ravello en Amalfi bieden u een schitterend uitzicht over deze prachtige steile rotskust.

.