Cyprus, Land van Aphrodite...

Cyprus is één van de drie grote eilanden in de Middellandse zee. Het ligt op het snijpunt van culturen. Vele mogendheden hebben het willen bezitten en velen hebben dat ook werkelijk gedaan. De cultuur is van oorsprong een Griekse cultuur: de Mycenen brachten er de eerste beschaving. Vervolgens is het eiland door Perzen, Arabieren, Fransen, Turken en Engelsen bezet geweest en al deze bezetters hebben er iets van hun cultuur achtergelaten. Toch is de Griekse cultuur het sterkst gebleken: de gastvrijheid, de gerechten, de cultuur en de taal. De Engelsen brachten een goed scholenstelsel en het links rijden.

Vanaf 1960 is Cyprus een zelfstandige republiek. De problemen tussen het Turks-Cypriotische en het Grieks-Cypriotische deel van de bevolking mondde tenslotte in 1974 uit in een inval door het Turkse leger die 33% van het eiland bezette. Dit bracht een geforceerde splitsing teweeg tussen de twee bevolkingsgroepen: alle Turks-Cyprioten verhuisden naar het noorden, alle Grieks-Cyprioten verhuisden naar het zuiden.

De Grieks-Cyprioten zijn erin geslaagd hun deel van het eiland welvarend te maken. De toeristenindustrie is zeer belangrijk. Het eiland heeft de toerist dan ook veel te bieden. De overblijfselen van de vele verschillende culturen, het landschap dat zeer afwisselend is: van laagvlaktes tot bergen van bijna 2000 m hoog. Natuurlijk ook de kust met haar vele stranden, gecombineerd met het heerlijke klimaat zijn een garantie voor een geslaagde vakantie. Het zou echter jammer zijn als uw bezoek aan Cyprus bij een bezoek aan de kust bleef: daarvoor is het binnenland te mooi en de cultuur in de kleine dorpjes te oorspronkelijk. In het binnenland ziet u nog het echte Cyprus en heet men u gastvrij welkom: Kopiaste, kom erbij vriend! Het voorjaar in Cyprus is prachtig: duizenden wilde bloemen bloeien en maken van de heuvels een bloementapijt. De liefhebber van oude beschavingen komt op Cyprus ook aan haar/zijn trekken: er zijn vele opgravingen van Griekse en Romeinse cultuur.